Krok 2.
Zdravá strava
Prečo?
To je hádam každému jasné :). Aby sa vaše bábätko dobre vyvíjalo a aby mu nič nechýbalo...
Tak isto vaše telo potrebuje kvalitnú stravu, pretože prechádza veľkými zmenami.
Ako na to?
Základom kvalitnej dobrej stravy sú čerstvé (najlepšie domáce) potraviny. Ak nemáte vlastnú záhradku a domáci chov ako väčšina, kupujte si iba pôvodné, základné potraviny, čiže tak ako vyrástli...nespracované.
Ušetríte tak peniaze a môžete ich investovať do najlepšej možnej kvality a čerstvosti, najmä živočíšnych potravín, ako sú mäso, vajcia, mlieko a maslo z voľného chovu.
Varte teda od základu.
Vaša strava by mala obsahovať dostatok:
- zdravých tukov (sadlo, olivový olej, avokádo či kokos),
- bielkovín (z mäsa, rýb a vajec),
- sacharidov a vlákniny (zo zeleniny a ovocia),
- vitamínov a minerálov (napríklad z mäsových a kosťových vývarov - bez použitia bujónu a vegety) a tiež z fermentovanej zeleniny.
Doplniť to môžete rôznymi orechmi a semiačkami. Pre zdravú črevnú mikroflóru jedzte kvalitné kefíry a jogurty (bez pridaného cukru, farbív a lentiliek vo vnútri :).
Ak na vás príde chuť na sladké, dajte si vysokopercentnou čokoládou (klasická Milka nemá veľa spoločné s ozajstnou čokoládou, keď si prečítate zloženie) či čerstvé alebo sušené ovocie.
Ak nemáte nasušené vlastné, v obchode sa ho snažte kúpiť bez oxidu siričitého. Ak také práve nenájdete, nezabudnite ho dôkladne premyť teplou vodou.
Snažte sa vyhýbať všetkému, čo je zakonzervované, v krabičkách, sáčkoch, farebných papieroch a polotovarom – nie je to zdravé jedlo, je to priemyselne vyrobená potravina plná chémie, rafinovaných cukrov a olejov – a to je nezdravé!!!
Tiež je dobré obmedziť konzumáciu vami nepripravených jedál. Pokiaľ nestojíte pri kuchárovi, tak ľahko sa nedozviete, či pri varení používa napr. bujón a vegetu, ktoré sú plné škodlivého glutamanu (aj tie akože bez glutamanu ho majú, len skrytý pod iným názvom ako napr. kvasničný extrakt, čo znie prírodne).
Samozrejme je ťažké to dodržať na 100% ale pokúste sa to čo najviac.
Tip: Pokiaľ som chodila do práce nosila som si napríklad na obed klasický nerezový obedár (ešus 🙂 s domácou stravou, ktorú som si pripravila večer predtým.
Nakupujte základné surové potraviny najlepšie od miestnych farmárov. Ak nemáte vlastnú záhradku a pripravujte si jedlo sama.
Viem, že v dnešnej uponáhľanej dobe je to ťažké, ale vynechajte napríklad váš obľúbený večerný seriál alebo reláciu a navarte si.
Ide predsa o zdravie nie len vášho dieťaťa ale aj vás!
Dbajte na vyváženú pestrú stravu a neschyľujte sa k multivitamínovým doplnkom, ktoré vám častokrát ponúkne váš lekár.
Tie vám zaťažujú organizmus a zhoršujú vstrebávanie vitamínov z potravy.
Pochuťte si radšej na listovej zelenine, ktorá obsahuje kyselinu listovú (potrebná najmä v prvom trimestri), vitamín C si zabezpečíte popíjaním žihľavového čaju s citrónom (najlepšie pripraviť z čerstvej jarnej žihľavy alebo doma nasušenej), vitamín K obsahuje zakýsaná zelenina alebo olejnaté semená.
Rôzne druhy orechov, ktoré sú zdrojom napr. omega 3 mastných kyselín a rastlinných tukov, môžete pojedať počas celého dňa.
Čomu sa vyhýbať?
- alkoholu,
- glutamanu,
- sladeným nápojom (Coca-Cola,...)
- umelým sladidlám (aspartam – E951, sukralóza – E955 či sacharin – E954), farbivám a celkovo sladkostiam,
- kofeínu,
- salámam a šunkám - takmer všetky bohužiaľ i tie s etiketou Bio, obsahujú pridanú látku dusitan sodný E250 (známy karcinogén) a sú tiež plné soli, ktorá spôsobuje opuchy,
- mäkkým roztierateľným taveným syrom – sú plné nezdravých E-čok,
- surovým vajciam – možná nákaza salmonelou (nehrozí pri dostatočne tepelne upravených),
- morským plodom – najmä makrelám, tuniakom a žralokom, lebo majú vysokú toxicitu. Za bezpečné ryby sa pokladajú maličké rybky ako sardinky a ryby LOVENE - Z LOVU, nie z chovných rybníkov - malo by to písať na etikete,
- múčnym jedlám a sladkostiam.